Meniu

Las Fallas de Valencia. Înainte de-nceput

Las Fallas este sărbătoarea cea mai importantă a Valenciei. În valenciană, fallas înseamnă focuri.

E acea lună când orașul sărbătorește cu și prin foc. Asupra originii acestei sărbători sunt mai multe teorii. Unii spun că vine din timpuri imemoriale, când se sărbătorea echinocțiul și solstițiul și că e specifică zonei mediteraneene. Alții, că  se trage din obiceiul meșterilor tâmplari de pe la secolul XVIII, care la venirea primăverii scoteau din ateliere materialele și cele de prisos. Le puneau grămadă afară, în stradă și le dădeau foc.

Însă e cert că, de-a lungul timpului, obiceiul a ajuns prilej de petrecere și de artă. Participanții activi, falleros și falleras, s-au organizat în comunități. Fiecare își ridică propria construcție, un monument realizat din materiale inflamabile. Aranjamentele sunt imense, câțiva metri înalțime. Pot reprezenta momente din cărți, legende, din actualitate, personaje sau oameni reali. Indiferent de subiectul surprins, toate au în comun ironia.

Sărbătoarea se inaugurează oficial în ultima duminică a lui februarie și se termină pe 19 martie. Timp de 3 săptămâni, în care artificiile, petardele și focul fac atmosfera. La propriu și la figurat. Ceea ce nu-nseamnă liber la petarde și la joaca cu focul. Toate spectacolele pirotehnice au loc în spații amenajate, cu protecție pentru spectatori și doar la anumite ore.

În sâmbăta de dinainte, seara, se organizează o mascletá impresionantă. Mascletá este un spectacol de artificii și petarde, asurzitor și fascinant în egală măsură. ]n timpul spectacolului se folosesc mii de petarde, iar finalul este culminant. Bubuiturile sunt atât de puternice încât este numit și „cutremurul”. Zgomotul atinge nivelul de 120 decibeli și este echivalentul celui făcut de avion la decolare.

Ziua de duminică începe cu „Deșteptarea”  cunoscută local sub numele de „La despertadá”: în centrul orașului, pe anumite străzi pe care se oprește circulația, oamenii trec ca-ntr-un marș  și aruncă petarde în caldarâm. Scopul este de a-i trezi pe locuitori pentru-a lua parte la marea petrecere, Las Fallas. Poate participa oricine, însă doar cei care au permis pot arunca petarde. Petardele sunt de putere mică, mai degrabă zgomotoase decât periculoase. Apoi seara, după lăsarea întunericului, are loc deschiderea oficială. Punctul culminant este în ultima zi, 19 martie, când în tot orașul se incendiază construcțiile-monument. Până atunci, zi de zi, în fața primăriei la 14, are loc o masclet.

Pentru „Las Fallas” nu poți avea sentimente confuze: o iubești sau o detești. Pe acest criteriu, valencienii se împart în două. Ceea ce nici nu e greu de înțeles. Noroc că sunt toleranți; am ieșit de la 2 spectacole și-am fost mulțimi traversând străzi. Nimeni nu și-a băgat claxonul în urechile pietonilor: mașinile s-au oprit și au înaintat ușor, de parcă alunecau.

Mai presus de gusturile fiecăruia/personale, Las Fallas-ului i se recunoaște valoarea: în noiembrie 2016 a fost inclusă în Patrimoniul Universal al Umanității.

Am participat la această sărbătoare pentru prima dată. Îmi place ca să cunosc obiceiul locului în care sunt. Mascletá din seara de sâmbătă a fost cu adevărat incendiară și cutremurătoare. Bubuiala petardelor din final a crescut până a culminat cu una de proporții. Atât de puternică, încât am simțit că-mi fuge sternul din corp. Atât de puternică, încât am simțit că-mi fuge sternul din corp. Noroc că organizatorii lucrează cu profesioniști și totul a fost impresie de moment. Și desigur, un spectacol de neuitat.

Înregistrarea spectacolului aici:

Categorii:  Din mers, Orizonturi

Tags:  ,

Comentarii