Meniu

Las Fallas de Valencia. Deșteptarea

Ultima duminică din februarie a fiecărui an, Valencia. Ce ai putea să faci dacă-ți plac ineditul, zgomotul și să arunci cu petarde? Să iei parte la un obicei local: „Deșteptarea” sau „La despertadá”. Scopul este de a-i trezi pe locuitori ca să ia parte la marea sărbătoare, Las Fallas.

Până pe 28 ale lui martie, orașul stă sub imperiul jocurilor de artificii, al focului și al petardelor. Spectacolele pirotehnice sunt organizate în spații amenajate, cu protecție pentru spectatori și doar la anumite ore.

Singurul la care publicul poate fi în mijlocul acțiunii este acesta. În centrul orașului, pe anumite străzi unde se oprește circulația, oamenii trec ca-ntr-un marș și aruncă cu petarde în caldarâm. Scopul este de a-i trezi pe locuitori pentru-a lua parte la marea petrecere ce vine, Las Fallas. Poate participa oricine, însă doar cei care au permis pot arunca petarde. Se distribuie în pungi și doar celor care poartă abțibildul-autorizație. Petardele sunt de putere mică, mai degrabă zgomotoase decât periculoase.

Așa că duminică la 8 dimineața, am ieșit și eu pe stradă. Ca să iau parte la ce nu știam că va fi o baie de fum și zgomot.

Cât despre mizeria ce-a rămas în urmă, nicio grijă. M-am interesat și mi s-a răspuns firesc „că-n mai puțin de 2h nu mai e nimic pe jos și traficul este reluat, ca și cum n-ar fi fost nimic.”

Categorii:  Din mers, Orizonturi

Tags:  ,

Comentarii