Meniu

La Fallas de Valencia. Începutul

Pentru valencieni, ultima duminică din februarie nu e una oarecare: se inaugurează oficial Las Fallas. Este sărbătoarea în care artificiile, focul și petardele fac atmosfera. La propriu și  la figurat, timp de 3 săptămâni.

Spectacolul a-nceput cu lasere tematice, proiectate pe Turnurile Serrano, un scurt discurs al „fallera mayor”, imnul Valenciei și un foc de artificii. Nimic spectaculos, nici măcar mascletá. Aveam deja termen de comparație cu cea de sâmbătă seara.

Mascletá este un spectacol de artificii și petarde, asurzitor și fascinant în egală măsură. În timpul spectacolului se folosesc mii de petarde, iar finalul este culminant. I se mai spune și „cutremurul” din cauza bubuiturilor foarte puternice. Zgomotul atinge nivelul de 120 decibeli și este echivalentul celui făcut de avion la decolare.

După ce toate s-au sfârșit, evenimentul s-au mutat în Basílica de la Virgen de los Desamparados (Biserica Fecioarei Sărmanilor). Aici au venit faller-ele pentru a primi binecuvântarea arhiepiscopului. Ele sunt sunt un fel de regine ale comunităților care fac construcțiile tematice incendiate în ultima zi. Se alege câte o fallera pentru fiecare grup, și dintre toate una pentru cele majore și una pentru faller-ele copii.

De la fața locului, dar nu tocmai de aproape, am înregistrat intrarea lor. Am luat primele cuvinte ale arhiepiscopului și câteva imagini din biserică. Este de o frumusețe aparte.

Costumele pe care le poartă faller-ele reprezintă portul tradițional velencian. Se aseamănă doar din punct de vedere al pieselor ce le compun. Modelele diferă de la un creator la altul.  Se poate observa cel mai bine la cele bărbătești. Rochiile largi sunt făcute din mătase, iar pe deasupra au un șorț de dantelă. Din păcate lungimea lor nu permite vederea pantofilor, care sunt și ei făcuți tot din dantelă.

Sper să vă încânte.

 

 

Categorii:  Din mers, Orizonturi

Tags:  ,

Comentarii

 • Publicat martie 2, 2017 14:24

  Marian Zamfir

  Multumesc mult Marian pentru frumoasele impresii din Valencia. Si sa stii ca anul viitor nu voi lipsi de la "La Fallas de Valencia" multumesc inca o data. PS> - Poate vei avea vreodata intentia sa vizitezi Republica Dominicana, Santo Domingo si nu numai ..., pot sa iti fiu ghid, doar ca trebuie sa fiu "acasa" calatoresc foarte mult...
  • Publicat martie 2, 2017 17:57

   Maria Mazilu

   Cu mare plăcere, asta e și intenția mea, să afle lumea și să se bucure. Dacă mai și vine în vacanță, super! Mulțumesc pentru invitație, mi-ai mai răsucit cuțitul în rană, că mi-e tare dor de Asia, dar o perioadă, până îmi așez apele aici, trebuie să stau cuminte. :-) Oricum am reținut și nu voi veni decât vorbind cu tine înainte.