Meniu

Bubuială, foc și lumină – la mascletá

Las Fallas este sărbătoarea cea mai importantă a Valenciei. În valenciană, fallas înseamnă focuri.

E acea lună când orașul sărbătorește cu și prin foc. Asupra originii sărbătoriì sunt mai multe teorii. Unii spun că ar veni din timpuri imemoriale, când se sărbătorea echinocțiul și solstițiul și că e specifică zonei mediteraneene, alții că  s-ar trage din obiceiul meșterilor tâmplari de pe la secolul XVIII, care la venirea primăverii scoteau din ateliere materialele și cele de prisos. Le puneau grămadă afară, în stradă și le dădeau foc.

Însă e cert că, de-a lungul timpului, obiceiul a ajuns prilej de petrecere și de artă. Participanții activi, falleros și falleras, s-au organizat în comunități. Fiecare își ridică propria construcție, un monument realizat din materiale care ard ușor. Aranjamentele au diferite dimensiuni, cele mai spectaculoase atingând și 30m înălțime. Pot reprezenta momente din cărți, legende, din actualitate, personaje sau oameni reali. Dar indiferent de subiectul surprins, toate au în comun ironia.

Sărbătoarea se inaugurează oficial în ultima duminică a lui februarie și se termină pe 19 martie. Timp de 3 săptămâni, în care artificiile, petardele și focul fac atmosfera. La propriu și la figurat. Este și o perioadă de bucurie pentru copii, fiind singura din an în care se pot vinde petarde și e permisă aruncarea lor pe străzi. Oricâtă grijă ar avea cei care se joacă cu ele, mergând pe stradă, poți fi surprins de o bubuitură lângă tine.

Pe toată durata sărbătorii, în fiecare zi la ora 14 au loc spectacole pirotehnice în fața primăriei. În spaniolă li se spune mascletá.

În timpul spectacolului se folosesc mii de petarde, iar finalul este culminant: bubuiturile cresc în intensitate și devin atât de puternice încât i-au adus numele de „cutremurul”. Zgomotul atinge nivelul de 120 decibeli și este echivalentul celui făcut de avion la decolare. E atât de puternic încât simți că nu mai poți suporta și vrei să-ți astupi urechile. Fizic, ai senzația că îți smulge cineva sternul din corp.

În sâmbăta dinaintea deschiderii oficiale, seara, are loc o mascletá impresionantă. Spectacolul se ține în Grădinile Turia și nu în fața primăriei. Am servit și eu acest spectacol ca pe un antreu înaintea unei cine festive. Explozie de zgomot și lumină, asurzitoare și fascinantă în egală măsură.

Care merită văzut, mai ales în partea de final, când are loc cutremurul. Dacă nu de plăcere, măcar pentru inedit.

Categorii:  Din mers, Orizonturi

Tags:  ,

Comentarii